Thursday, December 26, 2013

Kelas botok-botok


Lama dah teringin nak belajo buat botok-botok ni. Salah satu makanan feveret orang Johor yang sangat sedap di makan tapi leceh nak membuat. 

Leceh sebab nak kena cari banyak daun.

Nak nak duduk kat tengah bando ni mana cekau daun maun ni dengan senang.

Minggu lepas akhirnya dapat jugak belajo buat botok-botok dari mak sedara yang memang pakar membuat botok-botok.Syukur di pasar tani hampir ada kesemua daun daun dan ulam ulam yang diperlukan. 

Pucuk ubi
Pucuk betik
Pucuk bebuas
Daun kaduk
Daun selasih
Daun kesum
Daun kunyit 
Daun selom
Daun pisang 

Menurut mak sedara, kalu arwah nenek dulu dia guna daun sekentut jugak. 

Haa daun sekentut? Penah dengo ke?

Daun tu kalu kita petik bau dia macam bau kentut. Hehe

Orang perempuan sangat elok makan botok-botok selalu untuk halang pertumbuhan fibroid. 

Insya Allah.

Ni saya kopipes dari fesbuk Dr. Hamid Arshat tarikh 19 November 2013
Dalam umor 20an tahun sudah tumbuh fibroid yg besar dalam rahim. Adakah ia disebabkan faktor baka atau lain.? Munkin faktor utama ialah pemakanan yg tidak seimbang , beracun dan kurang khasiat.

Gadis2 sekarang dilahirkan dan dibesarkan dalam keadaan mewah dan meminati makanan segera yg diperoses, diawet dan junk foods. Ibu bapa ikutkan saja kehendak mereka agar tidak menyusahkan mereka. Kanak2 makan benda2 yg mengadungi terlalu banyak gula, garam perisa dan carbohydrate. Sayur2 lansung tidak dimakan dan buah2 tidak begitu digemari. Lauknya hanya ayam dan ikan tidak diminati.


Bandingkan dengan ibu2 dan nenek2 kita yang banyak makan sayur2 pucuk ubi , paku , turi, kangkung, bayam cekor manis serta makan ulam2. Mereka juga makan keledek , ubi dan keladi. Mereka banyak gunakan kunyit, halia, bawang dan serai dalam masakan. Kesemua itu berkhasiat melindungi dari berbagai jenis penyakit rahim dan ovary.
Kita perlu susun semula sajian makanan kita demi untuk kesihatan.


Ngeri tengok fibroid ni sebab saya juga ada fibroid. Entah makin mengecil atau makin membesar sekarang. Dokter tak bagi buang sebab tak ganggu proses mengandung


Haa dokter suruh kita banyak makan ulam-ulam. 

Jadi kepada yang teringin nak makan botok-botok ni boleh la oder dengan saya.

Boleh gitu strategi pemasaran. 

Hehehe
 

No comments: