Thursday, April 24, 2014

Sotong masak bening



Semalam teringat nak masak lauk ni. 

Masak sotong tak guna minyak atau santan.

Kalau tak balik-balik sotong goreng kunyit, sotong masak hitam, sambal tumis sotong. 

Sangat mudah nak masak. Campak-campak saja.

Dan juga berkhasiat. 

Dengan makan masakan ni anda juga seolah-olah minum air serai dan air halia. 3 dalam satu.

Bahan-bahan :

Sotong ikut suka
Halia (potong atau ketuk)
Serai (1 batang ketuk)
Daun kunyit (1 helai siat-siat)
Lada merah (1 biji patah 4)
2-3 bawang putih (hiris)

Cara masak :

1. Letak periuk atas dapur
2. Masukkan sotong, dan kesemua bahan-bahan
3. Masukkan air (ikut suka banyak mana)
4. Hidupkan api
5. Bila dah mendidih, masukkan garam
6. Agak-agak bau dah menggoda, tutup api

Dah siap untuk di-ngap.

No comments: