Wednesday, July 14, 2010

Menu : Ikan duri asam Cha Duri


U oll penah ke makan ikan duri?

Buat pertama kali nya semalam ambe masak ikan duri sepanjang hayat hidup memegang senduk dan blender. Sebab dulu masa kecik-kecik mak tak penah masak ikan duri. Ropa ikan duri pon ambe tatau macam mana. Mungkin penah makan kat kedai tapi tatau nama ikan tu ikan duri. Kalau ikan selar, ikan kembung, ikan pari, ikan bilis, ikan kering, ikan masin, ikan cencaru, ikan bawal, ikan nemo memang kenal. Tapi ikan duri??? Ottoke-kah wajahnya??

Adakah ini ropa ikan duri?



"Woi woi, ambe bukan ikan duri la. Ambe Cha Duri lah...aigooo babab karang"

Eh mianhe, salah gamba. Jangan la marah Abang Duri. Nama dekat-dekat sama. Ambe tershasul. Sambil masak ikan duri semalam ambe tersengih-sengih sorang sebab tingat kat Cha Duri, pemain pertahanan bola sepak Korea Selatan. Kalau nak lebih ingat dia sewaktu gambar ni


Abang Duri ditenangkan oleh abang hengsem sebelah tu selepas Korea Selatan tewas kepada Uruguay di suku akhir. Dan di kala ini la ambe ter-kuch kuch hota hei dengan seorang jejaka yang berasal dari Uruguay. Ahh malas nak cakap nama dia. Biar lah rahsia :P

Eh terenterprem cite bola la pulak. Dah mari kita berkenalan dengan ikan duri pulak.

Mengikut encik gugel begini lah wajah ikan duri. Kacak jugak ikan ni ye

Begini lah ropa ikan duri setelah di kerat 5. Di beri oleh mak mentua ambe. Alamak macam mana nak masak ikan duri ni. Tak reti yew. Mak mentua pesan kalu nak goreng ikan duri ni kena tutup kuali sewaktu goreng sebab percikan dia laksana mengalahkan bunga api yang meletop dan merecik di malam tahun baru cina.

Disebabkan tanak terkena percikan minyak panas, maka ambe pon mencari resepi lain ikan duri dari chef pojaan ambe iaitu Mat Gebu


Assam kari ikan duri Mat Gebu. Seperti biasa masak pertama kali kureng jadik. Tercair sikit. Dan ada beberapa bahan tak letak tak follow resepi chef Mat. Konon-konon nak improvais resepi ala sendirik. Rempah kari tak taruk sebab lupa beli hehehe. Tapi bila dah masuk mulut dan turun ke perut, not bad jugak la rasa dia. Bayangkan daun kesum bercampur dengan bunga kantan, perghh bau dan rasa dia je dah gedebas yew.

Terima kasey Mat Gebu. Pemes tak pemesnye Mat Gebu ni, Majalah Saji penah curik gamba kek Mat Gebu tanpa izin. Very der kan. Susah sangat ke nak mintak izin ni. Takut kena bayar duit ke? Kalu cenggitu, pi beli kek kat Giant, posingkan kek tu cantik-cantik, pas tu snap gambo. Kan mudah. Kalau tu pon malas tatau la. Best agaknye kot makan rezeki curik ni ek. Insof lah wahai ummah...

No comments: