Friday, July 09, 2010

Al-Quran : Mukjizat dan Sains


Di harap para hadirin semua termasuk saya dapat melapangkan masa menonton rancangan ini pada pagi besok Sabtu jam 7.00 pagi di saluran TV9 Dekat di Hati dengan topik Al-Quran : Mukjizat dan Sains bersama ahli panel Ustaz Dr. Danial Zainal Abidin. Kebetolan beliau keluar dalam akhbar Utusan harini.


Pagi tadi Bahagian 1. Besok pagi sambung Bahagian 2. Mudah-mudahan dapat menyuntik semangat dan istiqamah kita semua untuk memperbanyakkan membaca Al-Quran di dalam kehidupan seharian kita. Perkara yang baik ni kadang-kadang memang susah nak dilakukan dengan istiqamah kan. Ada saja halangan dan gangguan (Aigooo kat diri sendirik)

Antara beberapa poin menarik pagi tadi yang sempat ambe menonton. Bukak TV dah terlambat sikit

1. Sorang pemanggil membuat panggilan, bla bla bla (lupa dialog)...Masjid Al-Aqsa...bla bla bla...salah kita.

Ustaz jawab,

"Yaa saya suka sekali dengan ayat "salah kita". Sebenarnya mereka yang anti Islam ni mereka tak kuat atau tak hebat (lupa perkataan sebenar), tapi kita lebih teruk dari mereka lantas mereka pon nampak hebat. Mereka yang anti Islam ni mengkaji Al-Quran untuk mencari kelemahan orang Islam tapi kita telah diberi Al-Quran tapi kita tanak baca.."

2. Pemanggil seterusnya bertanya mengenai kalau sakit elok baca ayat Quran untuk bagi sembuh.

Ustaz jawab,

"Sebenarnya Al-Quran bukan hanya dibaca taim sakit. Al-Quran adalah untuk kehidupan seharian kita yang musti dibaca ketika sihat apatah lagi sakit. Taim sihat baca buku lain. Tak seswai tu.."

Sesama la kita tonton sambungan nya esok ye. Daaa

No comments: