Friday, September 07, 2007

Korea Sparkling (8)


Ok seterusnya kita ke segmen yang ditunggu-tunggu iaitu rancangan jalan-jalan cari makan mengembangkan rongga-rongga tekak bersama hos anda kim waiem tunku sobri hiroshi...haha...selama 9 hari beliau berada di Korea. Kita lihat apa yg dia dimakan. Makanan terbahagi kepada 3. Yang pertama kategori sukarela makan, kedua terpaksa sukarela dan ketiga ku terpaksa kerna kau memaksa. Macam tajuk lagu kumpulan scoin spin sepoong daa...

Sila tutup hidung anda...haha. Nasib baik gambo tak leh keluarkan bau. Org lain saya tatau tapi deria bau saya amat sensitip pada bau-bauan. Cepat menangkap bau dan akan memberi tindak balas negatip dengan segera. Mungkin sebab cara masak atau bahan-bahan yang digunakan untuk memasak mengeluarkan bauan yang kurang enak...


ini nama dia susu perasa pisang...akibat pengrauh tivi mahu merasa susu ini...sapa tengok kdrama musti kenal ini susu...harga 900 won bersamaan RM3.50...rasanya begitu enak sekali ye tuan2 dan puan2 dan baik untuk kesihatan seisi keluarga...


ini pula adalah jeruk labu putih...selalu dimakan bersama 'jjajangmyun'...ada parasan tak? rasanya begitu masam kerna terlalu banyak cuka...tak elok makan banyak2 sebab tak bagus untuk perot...tapi kalu perot anda sekebal keta kebal boleh la melantak sebanyak yang mahu...harga tak pasti sebab jeruk ini disertakan sekali bersama nasi goreng yang dioder...saya tak makan nasik nasik goreng iteww hanya jamah jeruk ini saja...


ini pula namanya 'honey candy'...masa tengok tukang buat tu sediakan benda ni terasa macam sedap plak lantas saya pon membeli lah sepeket...sepeket berharga 5000 Won (RM18)..rasa dia macam kacang tumbuk...bahagian putih itu dibuat dari tepong...yg tepung tu dia buat mejik sket...dari tepung yang besau jadi kepada tepung halus2...mcm chef buat home-made noodle...dia pap pap tepung dan jadi la mee berjurai-jurai...



ini pula ialah 'kim' yang paling popular di korea iaitu 'kimci'...ada 2 jenis kimci...yang dalam tray besau itu kimci lobak dan sebelah dia pula kimci..dedua kimchi saya jamah...hari pertama makan rasanya sedap dan boleh diterima...hari-hari ke-3 dan seterusnya makan dah tak boleh masuk ke tekak...sebenarnya pada pendapat saya kimci ini sedap dimakan bersama nasik lauk kari ke atau lauk ayam gulai daum kesum...perghhh pasti licin 5 pinggan...sebab kimci ini rasanya dia masam2 sket tau..so kalu kena ngn lauk bersantan dan pedas..sebuah kombinasi yang ngam penambah selera...yg merah dalam mangkok besi tu pula sambal korea...sambal tak pedas langsung...ni masa kat kilang...bole tambah kimci seberapa banyak yang anda mahu...



yang ini pula set sarapan pagi kami...ada nasi goreng, sup cendawan, roti, susu, pisang yg diimport dari pilipin, salad, jem stoberi dan mentega...ekceli depa pon pening tiap kali delegasi mesia nak datang...pening pala apa mau masak...



yang ni pula set lunche kami...lauk ikan goreng, sup cendawan, salad, roti musti ada...ini machiem hari-hari makan boleh jadi kurus dan mulus...ikan goreng tu dia tukau-tukau la cara presentation untuk bagi kelainan pada mood makan...tapi rasa dia sama...imajin 7 hari 3 kali sehari makan benda yang hampir sama tiap ari...mek pasrah u ols...



ini pula set dinner...belah kanan lauk sayur lemak...belah kiri taufu masak sos tiram...pasrah juga...



ini lunche kat kilang satu lagi...sentap u all sup dia taruk ais hahaha...mungkin depa makan sup sejok untuk sejokkan badan kot...yang belah kiri itu warna merah ialah 'spicy rice cake'...juga popular dalam citer korea...

ini set lunche di apartmen di Changwon...belah kanan sup jagung..belah kiri sup air mata taruk telur goreng dipotong halus...ada banyak lagi lauk sebenarnya tapi tak larat nak makan...


ini restoren halal di area Itaewon, Seoul...restoren Usmania namanya...kat dinding restoren siap ada bendara Malaysia...tempat makan popular bagi org Malaysia yang melawat Seoul...the next day makan kat retsoren Moghul berdepan ngn Usmania...tapi takde gambo kat restoren Moghul...



set makanan di Usmania...setelah beberapa hari asek melantak mushroom sup ngn salad...makanan dimakan dengan rakus skali di sini hahaha



ini dia memperkenalkan makanan korea yang popular juga di dalam kdrama...cara makan masuk kan kesemua nasik dalam mangkok coklat itu dan gaul hingga sebati dan terus ngap...nampak depa makan macam sedap kan...tapi bau dia kurang enak yach...saya tak boleh nak makan...pass kat orang sebelah...sapa mempunyai tekak antarabangsa mungkin bole makan kot...tekak saya tekak orang kampung jadi tak boleh nak terima makanan Korea...owh tidak jangan seksa daku...daku tidak bersalah...bang brahim tulung bang brahim...hehehehe


ini telur goreng dadar...apa rasa tatau sebab tak try


akhirnya saya hanya makan ini...mintak lada makan ngn nasi dan sup togeh...lada dia tak pedas ye u ols...rasa macam lada besar kita...lada dimakan supaya dapat menahan rasa loya dan kembang tekak iteww...



tengok depa makan nampak sungguh menyelerakan kan...tourist guide kami...



ini pula hidangan dinner lepas balik dari Korean Folk Village...saya skip ini dinner dengan alasan masih kenyang...selamatttt hehe...macam-macam adaaaa...ikan bilis goreng, sotong goreng, ikan goreng, acar timun...dalam mangkuk itam itu lauk asam pedas ala korea...rasa tatau...tapi aroma dia tak terhidu dek hidong hehe...



yang sayur putih itu ialah kobis yg dicelur...cara makan ambil sedikit nasik dan lauk lalu dibungkus menggunakan dedaun itu...dan ngap...



ini pula kerak nasik yang dibubuh air panas...org korea depa tak membazir...selagi benda tu boleh dimakan mereka akan makan ke titisan kerak yang terakhir...so pas ni kalau kita nak buang kerak nasi...boleh pikir 2-3 kali sebelum buang...sebab negara maju seperti korea tak buang kerak nasik...yang ni saya rasa...emm rasa kerak la...lepas dah abis makan makan yang berlambak tu...next akan dihidangkan dengan sup kerak nasi...hehehe...depa kata untuk 'stomach happy'...apa yg happy pon tatau...rahasia buat keta kebal iaitu makan sup kerak nasik hehehe



saat-saat tekanan jiwa terlampau haha...ni masa lunche hari terakhir di korea...berlambak-lambakkan lauk derang kan...sebelum makan nasi kita makan appertizer iaitu merupakan mihun sejuk (cold noodle...imajin mihun sup baru keluar dari peti es) yg tangan org tu tengah pegang mangkuk kecik iteww...amek masa yg lama juga saya mahu perabihkan mihun sejuk itu...kemudian makan nasik pula...nasi itu campur ngn barli...saya cuma makan separuh nasi bersama lauk taugeh saja...yg lain tak sentuh...itu telur goreng ke kukus juga rasa lain macam...



nasib baik depa ni jenis tak amek kan makanan letak kat pinggan kita suh makan...aa tambah nasik tambah lauk sila sila...seb bek tak macam tu...kalu idak mau leh pitam hehehe



ini pula dinner hari terakhir di Changwon...main menu ikan rebus sambal...ok la tapi kena makan slow dan steady sambil bermuka ceria sewaktu makan tapi dalam hati jerit nak balikkkkk...haha...


ikan hapa tah banyak tulang...itu dia secawan soju...



sarapan hari terakhir...

Amacam lazat tak? Terbayang muka Rain, Kim Rae Won, Lee Jun Ki, Kang Ji Hwan etc...jadi lazat laahh kot muahahaha Aja aja fighting!!!

1 comment:

Awondis said...

Kimchi Makanan Korea