Resepi turun temurun dari mak sedara.
Kat kawasan saya, kami panggil gulai. Kalau tengok resepi dia macam asam pedas / asam rebus jer.
Dah lama nak cari resepi terung yang simple dan tak perlu goreng.
Gulai kapal diberi nama sebab terung dipotong serong berbentuk kapal katanya.
Bahan-bahan :
3-2 biji terung
Ikan bilis
Lada merah 2 batang (ikut banyak mana nak masak dan nak pedas)
3 bawang merah
2 bawang putih
Air asam
Minyak
Garam
Cara masak :
1) Lada merah, bawang merah dan bawang putih di tumbuk
2) Lepas tu tumiskan menggunakan sedikit minyak
3) Dah naik bau, masukkan air asam. Ikut la nak kuah banyak mana
4) Lepas tu campakkan ikan bilis
4) Lepas tu campakkan ikan bilis
5) Bila mendidih masukkan terung dan garam
6) Kalau rasa dah ok, boleh tutup api
7) Mudah bukan?!!
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment