Friday, May 29, 2015

Sup halba daun kunyit



Satu lagi resepi yang mudah untuk dimasak dan sedap dimakan.

Sesuai juga dibuat lauk berpantang bagi ibu yang bersalin normal atau c-zer sebab ada halba. Halba berfungsi untuk membanyakkan susu badan. 

Tapi saya tak penah lagi jumpa menu ni masuk dalam kategori lauk berpantang. 

Ikan boleh guna ikan selar kecik, ikan bawal putih atau ikan siakap. 3 jenis ikan ni saja yang saya penah masak. 

Bahan-bahan :

Ikan (ikut suka dari 3 jenis ikan di atas)
2-3 bawang merah dihiris
2 bawang putih dihiris
Halia sikit dihiris
Halba dalam satu susu kecik
1 daun kunyit dihiris tebal atau nipis, ikut suka
Minyak sikit

Cara masak :

1) Panaskan minyak
2) Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan halba
3) Agak dah naik bau, masukkan air
4) Campakkan daun kunyit
5) Mendidih air masukkan ikan
6) Masukkan garam sikit
7) Agak-agak rasa dah sedap, tutup api
8) Mudah bukan?!!!

Selamat mencuba :)

Untuk khasiat halba yang lain, sila lah tanya pokcik gogel

Kbai

No comments: