Friday, February 19, 2010

Siri membuat coklat (Episode 1)


Bebaru ni ambe gih kelas membuat coklat. Coklat yang macam Cadbury dan Van Houten tu. Masa dalam kelas cekgu eksplen jenis-jenis coklat yang digunakan untuk membuat coklat. Ada jenama Selbourne, ada jenama Beryl's, ada jenama Tulip dan yang femes sekali ialah jenama SICAO


SICAO. Hmmm macam pernah ku dengar nama ni tapi di mana ya?????

Geledah balik entri-entri lama. Dan terjumpa lah ini. HAHAHAHA gelak dulu cam biasa


Ni haaa JIN SICAO. Tahukah anda sapa Jin Sicao itew? Nama "Geum Jandi" versi Mandarin. Gambo ni disnap masa tengok BOF kat channel U TV Singapore dulu. Dalam kelas coklat pon ada terselit jugak aura kekoreaan. Tak larat. Pas ni nak carik coklat jenama "Junbiao" plak. Kekeke


Nanti sambung siri membuat coklat lepas ambe jumpe dengan mould / acuan alpebet ni. Dah 2 tempat pergi tak de.

Pertama pergi kat Bagus Baking Solutions. HQ dia di Shah Alam Seksyen 13. Nama je Bagus tapi tak brape bagus sebab dia tutup kedai awal. 6.30 petang dah tutup kedai. Terpaksa la ambe recing kat Federal Highway supaya sampai sana sebelum 6.30 petang. Apa daa tutup awal sangat. Nak tengok "Na O Mei" kot.

Kemudian semalam pegi kat ICCA (International Centre of Cake Artistry) plak. Dah kehabisan stok. Barang-barang kat kedai ni pon taraf international jugak. Untuk orang ada-ada. Terkasima tengok harga barang-barang dia. Barang singgit, dua hengget tak de jual. Hehe

Petang ni mungkin nak pi Bake With Yen di Puchong. Seb bek ada kat Puchong. Dekat sket. Mintak-mintak ada jual mould alpebet itu. Kalau tak terpaksa gak beli online. Beli online satu yang tak best sebab tak dapat tengok, belek-belek dulu. Ambe ni jenis nak kena tengok depan mata baru leh beli. Memang tak pernah beli barang kat internet sebab takut tak memuaskan napsu. (Napsu sopping)

Dah berangan nak buat coklat nama sapa dulu *ehem bestcoupleoftheyearehem* Hahaha

No comments: