Ok puan-puan hari ni kita belajar memasak makanan Korea. Mari kita lihat apa yang chef ini masak di dalam episod ini. Masakan dia very de simple. Main campak-campak saja dan yang pasti makanan ini tidak menggemukkan kerana tiada santan dan kurang penggunaan minyak.
Mula-mula kita siang ikan
Kemudian rebus air di dalam periuk dan masukkan bahan perencah yang rasanya terdiri daripada bawang dan ikan bilis yang telah dikisar atau tumbuk
Ini la rupa masakan sup cili boh ketam dan ikan. Bole la imajin bau dia sebab tiada bahan yang ditumis. Saya udah terbau dah...hahaha
Keesokkan pagi chef bangkit awal untuk memetik sayur-sayuran di belakang rumah untuk di masak sarapan pagi
Kemudian garam kasar itu digoreng kejap bersama minyak. Hoh goreng garam dulu kah. Bole try test nih kat umah. Tatapi garam kasar berapa banyak ko campak daa. Berapa punya masin nanti
"Kwenchanseumida (tara papa makcik) saya memang suka memasak. Sapa kawin dengan saya memang beruntung" kata chef sambil siku orang sebelah
"Oh ni sambal ikan bilis makcik. Makan dengan nasik lemak pon sedap" kata chef
"Aigoo makcik sungguh terharu dipagi yang hening ini kerana dihidangkan masakan yang lazat-lazat sebaik saja membuka mata dari tidur"
"Minta maaf. Makcik tidak dapat menahan kesedihan ini. Izinkan makcik mengalirkan air mata sebantar. Sung Chan kamu memang taww"
Kemudian Sung Chan dipanggil pulang oleh aboji nya kerana ada masalah melanda. Masalah apa tatau sebab takde sarikata
Kita berjumpa lagi di episode seterusnya. Ahnyeong.
No comments:
Post a Comment