Entah tetiba nak makan jeruk kunyit. Penah makan sekali mak sedara buat dulu.
Gogel resepi tak jumpa yang versi orang kita buat. Ramai orang luar negara yang buat dan makan terutama kaum India.
Khasiat kunyit kome gogel la cari. Ciptaan Allah pasti banyak khasiat.
Senang je kome buat bendalah ni.
Bahan-bahan :
Kunyit (dalam 3 ketul hiris nipis)
Limau nipis (4 bijik saya guna. Terpulang janji boleh tenggelamkan kunyit dalam botol)
Garam secukupnya
1. Satukan mereka di dalam bekas plastik.
2. Kemudian simpan dalam botol kaca.
3. Simpan dalam peti es. Boleh la tahan dalam 10 hari kot. Mengikut kata tukang buat asal.
Tujuan buat jeruk ni untuk hilangkan rasa kelat kunyit tu kalau makan mentah. Kalau kome boleh kunyah mentah-mentah lagi molek. Berseri-seri gigi nanti gold plated. Kekeke
No comments:
Post a Comment