Monday, January 20, 2014

Kerepek ngarku / arrowhead


Dah lama nampak beberapa blog masakan masak bendalah ni. Keinginan nak try pon menjelma.

Nama dia arrowhead atau ngarku / ngaku. Sejenis ubi.

Akan muncul bila nak raya cina katanya. 

Haritu beli  kat Aeon Midveli, 7 ketul dalam seringgit lebih. 

Ok la untuk pertama kali try test. 

Bonda kita ingat nama dia sengkuang cina, tapi rupanya bukan. Mungkin pelandok dua serupa.


Kupas kulitnya dan siap sedia untuk di sagat oleh penyagat sebelah tu. Yang dia punya toncet tu jangan dipotong. Kegunaan dia sebagai pemegang sewaktu menyagat


Goreng dan terus goreng


Ini lah rupa selepas digoreng. Sedap rupanya.


Dapat la satu bekas ni. 

Cara bagaimana nak pilih ngaku yang baik boleh rujuk sini :


No comments: