Wednesday, May 27, 2015

Terung masak gulai kapal



Resepi turun temurun dari mak sedara.

Kat kawasan saya, kami panggil gulai. Kalau tengok resepi dia macam asam pedas / asam rebus jer. 

Dah lama nak cari resepi terung yang simple dan tak perlu goreng. 

Gulai kapal diberi nama sebab terung dipotong serong berbentuk kapal katanya.

Bahan-bahan : 

3-2 biji terung
Ikan bilis
Lada merah 2 batang (ikut banyak mana nak masak dan nak pedas)
3 bawang merah
2 bawang putih 
Air asam
Minyak 
Garam

Cara masak :
1) Lada merah, bawang merah dan bawang putih di tumbuk
2) Lepas tu tumiskan menggunakan sedikit minyak 
3) Dah naik bau, masukkan air asam. Ikut la nak kuah banyak mana
4) Lepas tu campakkan ikan bilis
5) Bila mendidih masukkan terung dan garam 
6) Kalau rasa dah ok, boleh tutup api
7) Mudah bukan?!!

Selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment