Hujung minggu dapat la masak sikit juadah untuk buka puasa untuk membalas mangkuk tingkat jiran-jiran
Hari Ahad buat risoles. Baca resepi kat internet macam sonang yo nak buek. Ternyata senang.
Inti dia buat la inti karipap ikut suka. Saya buat ni inti kentang dan daging beger.
Kulit dia tu kulit lempeng / kuih ketayap
Gulung kan dia macam gulung popia lepas tu salut dengan telur dan breadcrumb dan goreng
Hari Sabtu buat roti jala untuk orang puasa, bergedel salmon untuk orang tak puasa.
Ibu-ibu kalau ikan salmon tu tak de idea nak buat apa, buat ler begedel salmon untuk anak-anak. Sedap jugak.
Rebus kentang bagi empuk. Toskan lepas tu lenyek kan dia
Salmon potong kecik-kecik dan goreng bersama bawang merah, bawang putih dan sikit halia. Halia hiris nipis-nipis. Jangan banyak sangat. Nanti rasa dia konker semua begedel pulak.
Campurkan salmon pada kentang lenyek tadi dan kemdian taruk daun bawang daun sup sikit. Lepas tu bentukkan leper-leper macam tu. Celup telur dan goreng. Jadi lah begedel salmon.
Selamat berpuasa!
No comments:
Post a Comment