Saya sangat suka akan daun selasih ni. Kalau pergi pasar tani mesti beli. Seikat RM1, boleh tahan seminggu. Jadi dalam masa seminggu akan cuba masak masakan yang menggunakan daun selasih.
Selalu tengok orang puteh masak guna daun selasih / basil ni.
Antara masakan yang menggunakan daun selasih oleh saya ialah :
- lemak labu (taruk daun selasih + daun kunyit)
- bening betik (sama jugak daun selasih + daun kunyit)
- kaprau daging / ayam (resepi Kak Jee)
Laksa Johor guna daun selasih sebagai ulam yang di makan mentah.
Dan hasil ciptaan terbaru, megi goreng daun selasih.
Megi goreng buat sarapan pagi tadi sebelum pergi keje. Sempat lagi menggoreng.
Sebab misi sekarang ialah misi SIFAR beli sarapan dan makan tengahri di luar. Azam maal hijrah dan azam tahun baru 2014.
Megi goreng buat sarapan pagi tadi sebelum pergi keje. Sempat lagi menggoreng.
Sebab misi sekarang ialah misi SIFAR beli sarapan dan makan tengahri di luar. Azam maal hijrah dan azam tahun baru 2014.
Sedap u oll, terai ler.
wahh rajin nya waiem..
ReplyDeletekalau weekdays, aku masak sarapan time musim sekolah jer sebab laki aku nak anak dia makan dulu sebelum gi sekolah + bawak bekal sebab anak aku tak suka beli makanan kantin. Sebab penat+mak nya malas nak bangun pepagi buta (yelah 2 menu kena masak hari2 kan-sarapan & bekal) so time cuti sekolah maknya pun cuti masak hahahaha
aku ler yang komen tadi tu huhuhu
ReplyDelete-Ijip-
Memang rajin sebab ada daun selasih...kekeke
ReplyDeleteBiasa aku masak petang pas balik keje, pagi panaskan lauk bawak bekal gi keje (laki & bini).