Rambutan terlampau banyak kat rumah.
Setiap minggu cik asben pergi amek kat kebun di Batu Laut Sepang.
Dah bagi-bagi orang pon masih banyak lagi.
Tak termakan sampai dah kecut. Nak makan berlebihan takut batuk.
Minggu ke-3...tak boleh jadi ni kena buat sesuatu dengan rambutan nih.
Tanya pokcik gogel ada tak orang buat puding / agar-agar rambutan.
Selain agar-agar, rambutan juga boleh dibuat kerabu.
Next cen boleh try buat kerabu pulak
Rambutan (kupas dan potong kecik-kecik macam nata de coco atau ikut suka)
1 paket agar-agar tali
Gula melaka
Susu cair
Daun pandan
Cara buat :
1. Masak rambutan yang telah dikupas tadi. Lepas tu toskan
2. Masak agar-agar bersama daun pandan
3. Bila agar-agar dah cair dan mendidih, masukkan gula melaka dan susu cair
4. Bila dah agak-agak secukup rasa, ceduk dan masukkan ke dalam acuan
5. Bila agar-agar dah sejuk suhu bilik masukkan pula ke dalam peti es
6. Bila dah sejuk suhu peti es, masukkan pula ke dalam mulut. Nyam nyam
ambe pun x tau nk wat mende ngan moktan banyok ngat dumoh ni..kalu nk makan sorg x larat , berguni...ahhaa...kene test ar buat mende ni plok..
ReplyDeleteAaa try test buat ni...
ReplyDelete