Bahan-bahan utama :
- Ikan siakap senohong (potong 2 sebab loyang kecik)
- 3-4 biji bawang putih (hiris)
- 5-6 cili padi (hiris)
- 4-5 limau kasturi (perah atas ikan dan celahan ikan)
- 2 biji tomato (potong 8)
- Daum ketumbar(hiris ler ikut suka)
- Garam sikit
- Gula sikit
- Sedikit air masak (untuk kuah)
Bahan-bahan extra:
- Sebelah epal hijau(anak makan tak habis, kalau tak lakukan sesuatu pasti ke tong sampah)
- 3-4 biji stoberi (hadiah hantaran, semua tak nak makan, masam lah, nak blend buat air malas la pulak)
Cara-cara membuat :
1. Panaskan kukus
2. Susun ikan dalam loyang
3. Bahan-bahan yang ada campak elok-elok dalam loyang
4. Baca Bismillah dan selawat
5. Mulakan mengukus hingga ikan masak
6. Sedia untuk di ngap
dap plok nengok eh, nak try ah buat...epal anak makan x abis..aigoo..huhu
ReplyDeleteTerai le masok bulan posa ni hehe
ReplyDeleteWaiem, selamat berpuasa.
ReplyDeletePemanggang ajaib tu pun boleh buat kukus ikan jugak tau. Boleh bakar, kukus, nak masak kek pun boleh katanya...
-Ijip-
Selamat berposa Ijip.
ReplyDeleteLepas ni leh try kukus guna pemanggang ajaib. Kukus, gril, panggang hehe