Bulan-bulan posa ni teragak pulak nak makan kerabu jantung pisang.
Maka semalam telah pon berjaya menghasilkan nya.
Baca beberapa resepi kat internet dan diubah suai ikut bahan yang ada dan buat ikut sukahati
Bahan-bahan yang ada :
Jantung pisang udah siap direbus potong kecik-kecik (ambe beli yang siap rebus di kedai jual nasi campur di bazar ramadhan)
* Belacan (dibakar)
* 3 ulas bawang putih
* Cili padi (ikut suka nak pedas mana)
* Bawang merah (kalau ikit resepi asal ada taruk ni tapi
umah ambe tak pakai bawang merah dalam masakan. masak semua guna bawang
besar.jadi tak beli ler bawang merah.jimat kos.bawang besar sekilo 99
sen kat Giant/Mydin kalu taim offer. pasar tani sekilo 2 hengget lebih.boikot pasar tani huhu)
* Tumbuk bahan yang bertanda *
Sebiji tomato (dihiris)
Sebiji bawang besar (di hiris)
2 ekor ikan pelaling (kembung kecik) goreng (amek isi nya. hati-hati jangan termasuk tulang halus)
Cili padi (potong kekecik)
4-5 biji limau kasturi (diperah ke dalam kerabu)
Santan kotak sikit (masak sekejap.agak-agak dah mendidih tutup api)
Garam sikit
Gula sikit
Kemudian campur semua satu persatu di dalam mangkuk besar dan gaul hingga sebati dan mesraaaaaaaaaaa
Salam.. Ikan pelali tu ikan apa ye?
ReplyDeleteTak abis taip.
ReplyDeleteIkan Pelaling
Hehehe