Hari pertama menaiki pesawat seawal 6.50 pagi di LCCT. 11 orang kesemuanya. Penerbangan memakan masa lebih kurang 2 jam. Sampai di lapangan terbang Sibu kami di jemput oleh staff Majlis Perbandaran Sibu (MPS). Kemudian kami di bawa sarapan pagi. Satu trip rasmi yang ditanggung semuanya. Bak kata pepatah 'makan tanggung, b*rak cangkung'. Yipeee. Sampai tak larat nak makan sebab terlalu senak. Tak makan kang menyesal plak Cik Salmah. Hehe
Saya order ini. Nasik lemak Sibu. Ada ikan kering. Yang atas tu bukan cempedak goreng ya tapi ayam goreng tepung yang mirip cempedak goreng sekali pandang. Rasa boleh tahan tapi sambal tak cukup pedas
Kemudian kami melakukan kunjungan hormat kepada Chairman MPS di pejabatnya. Mini press conference diadakan juga untuk bagi tau kumpulan Mohram & Arnieza akan buat persembahan di Borneo Cultural Festival pada esok malam. Merasa jejak kaki di pejabat Chairman MPS. Sangat besar boleh guling-guling jika mau..hehe
Arnieza di temu ramah. Kenalkan Arnieza? Sapa tengok AF2, beliau pernah dibawa oleh Cekgu Adnan untuk tunjuk skill nyanyi pada budak-budak AF2 masa tu. Pas tu dia duet ngn penyanyi mat saleh sapa nama tah..ambe pun lupa
Kedudukan dataran dan pentas di lihat dari atas
Lepas kunjungan hormat meronda-ronda di Parkson kat sebelah. Baru nak carik baju cik abang-cik abang Mohram ni
Seterusnya makan tengahari di Restoren Kasturi. Dekat-dekat situ jugak. Bandar Sibu ni tak besar sangat. Pusing-pusing kot tu jugak. Makanan di atas merupakan makanan Sarawak yang bernama 'umai' atau nama lain dia 'Sashimi Sarawak'. Digelar sashimi sebab dia diperbuat drpd ikan mentah lepas tu hiris bawang besar dan lada, kemudian perah limau sebanyak tidak supaya tidak terasa kementahan ikan itu. Mula-mula saya nerbes jugak nak makan sebab ikan mentah sebab takut terkeluar balik. Ternyata perkiraan saya silap sama sekali. Rasa nya enak sekali sehingga menjilat sudu
Umai itu dicampur dengan sos lazat untuk melazatkan lagi rasanya. Kemudian boleh dimakan bersama buah sagu yang dalam mangkuk tu. Buah sagu itu juga sedap di makan begitu sajaa oh gardenia macam makan kacang. Menyesal plak tak beli lebih
Seterusnya sayur "midin" pojaan ramai. Sampai ada yang tersalah sebut sayur Mydin. Tiba-tiba Mydin ada sayur kat Sarawak hehe. Dia ala-ala pucuk paku. Juga enak.
Seterusnya ikan terubuk goreng bagi memantapkan lagi hidangan. Perghh. Kalau datang Sarawak tak makan ikan ni tak pergi Sarawak nama nya. Kebetulan plak ikan ni hamil masa ni, banyak telur wa cakap lu. Perghh lagi
Seterusnya, sup udang. Dah tak cukup kompartmen dah nak sumbat tapi gigih jugak makan sebab ingat pada tagline "kalau tak makan menyesal kang"..kekeke
Kemudian cek in hotel. Bukak-bukak tv muka dia ni di channel China Star World. Aigoo. Ibarat lagu dan irama tidak dapat dipisahkan. Waiem dan Junpyo tidak dapat dipisahkan hahahaha. Ambe gi Sibu pon ko ada ye. Tapi masa ni nama dia Ju Junbiao. Teka masa ni episode berapa? Masa hidung Jandi berdarah
Dah rehat, dah puas membuta semua kemudian kita pergi makan malam plak. Hapenning jugak hidangan makan malam di Taman Harmoni. Gerai ni sebelah dengan gerai Abby Adaby tu. Dia masak sedap sket kata Cik Nor, staff MPS yang melayan kitorang. Sebab tu tak sempat nak rasa Nasi Public Phone haha
Umai sekali lagi. Kali ni pesen dia lain sket dari yang atas tu. Bila dia buat macam ni dah nampak macam kerabu
Kiri, tomyam udang yang hapenning dengan udang. Kanan roti john abraham. Makan roti sebab dah senak makan nasik siang tadi
Lepas makan kami dibawa tengok persembahan. Masa ni sedang berlangsung pertandingan pakaian beragam. Pertandingan mencarik 'keling' (lelaki) dan 'kumang' (pompuan) tervouge untuk kaum Dayak.
Posing-posing dengan para peserta. Yang 2 dari kiri tu pon ensem gak. Ala Ronaldo sket pon ada muka dia kekeke
Kemudian kita pon balik untuk tido. Esok pagi ada sound cek.
No comments:
Post a Comment